onsdag 31. oktober 2007

Thirteen (2003): En sterkere versjon av filmen "Jenter"



Bra: Sterke skuespillerprestasjoner, god dialog, skremmende innhold
Dårlig: Kanskje litt overdrevet og stereotypifisert?
Av: GuGu

For alle som har tenåringsdøtre og er redd for hva de bedriver når de ikke er under ditt direkte oppsyn: hvis du ser denne filmen, blir du paranoid og redd. Unngår du denne filmen, kan du leve i uvitenhet resten av livet. Vanskelig å si hva som er best...


I Thirteen får du servert et herlig drama-surium av følelser, kul og u-kul, hippie mødre som bare vil være snille og kule, karrierefokuserte fedre, venner og uvenner, kjærester og sex, rus og fest, eksperimentering og grensesprenging, gjenger og ønske om å være med, og litt lommetyveri. Scriptet er delvis skrevet av Nikki Reed (som også spiller Evie i en av hovedrollene), og er basert på hennes egne erfaringer som 12-13 år. Hun skrev scriptet da hun var 13.


De store klagene på denne filmen kommer fra folk som synes den er overdrevet og stereotypifisert. Og til en viss grad kan jeg være enige med dem. Men, graden kommer veldig an på hvilke briller jeg ser på filmen gjennom, og hvis man ser bort fra at handlingen utspinner seg over en relativt kort periode i filmen, kunne dette faktisk ha skjedd. Og hvis man forestiller seg at hovedkarakteren (Tracy, spilt glitrende av Evan Rachel Wood) består av erfaringer fra flere forskjellige personer, er det ingen ting i veien for at noen av disse tingene kunne skjedd med din datter (evt. kusine eller lillesøster)!


Ellers vil jeg gjerne få komme med en liten "hatten av" til Holly Hunter for en glimrende fortolkning av rollen som snill, halv-hippie mor, som bare vil det beste for sin datter. Denne filmen er et godt eksempel på hvorfor foreldre ikke bør forsøke å bli sine barns beste venner.


Absolutt anbefalt! Særlig for dem som er interessert i jenter og hva de gjennomgår i tenårene. Videre er den interessant for å vise hvordan løgn, manipulasjon, og et pent smil kan brukes til å sno foreldre rundt samtlige lillefingre. Tislutt er det skremmende å se hvor ille jentegjenger og popularitet korrupterer og forstyrrer i storbyen Los Angeles. La oss passe på at vi ikke får slike tilstander i Norge.

Les flere anmeldelser av Thirteen (2003) her!

Ingen kommentarer: