tirsdag 9. oktober 2007

Peggy Guggenheim Collection: Peggys kunstskattkammer



Bra: Fint og hyggelig lite kunstmuseum, i en frodig og rolig hage. Dali
Dårlig: Pirrer ikke helt på pirreskalaen
Av: Jørgen

Peggy Guggenheim bodde mange år i Venezia før hun døde. Hun rakk til og med å bli utnevt æresborger av denne byen hun elsket så høyt. For å vise hvor stor pris hun satte på byen, donerte hun huset med innbo (les: kunst) til byen, slik at det kunne gjøres om til museum. Sett fra sjøsiden, virker huset delvis uferdig. Og det er det. Den originale planen var å bygge det i to etasjer, men da første etasjen var bygget, stoppet arbeidet. Og slik har huset vært siden.


Selve museet består av 3-4 hvite hus som omkranser en liten plass. En hekk av grønn buskvekst rammer inn eiendommen langs tre sider, og den fjerde siden vender ut mot kanalen.


Det er en imponerende samling av kunst Peggy har skapt opp gjennom sitt liv. Alt fra malerier og installasjoner til skulpturer og glass. Det er til og med et par malerier av Dali. Mer enn kunsten i dette museet, er det beliggenheten og omgivelsene som tiltaler meg. Dette er som en oase av stillhet og indre balanse midt i en by som nesten bobler over av liv, kunst, kultur, og røre.


Peggy Guggenheim er absolutt verdt et besøk -- både for kunsten og for din sjelefred.

les flere anmeldelser her!

Ingen kommentarer: