tirsdag 23. oktober 2007

Mount Rushmore Memorial: Fire menn i fjellet?



Bra: Symbolet på amerikansk stolthet, her dusjes du med kunstige helikopterlyder fra naturen
Dårlig: Mange nordmenn synes kanskje overdreven nasjonalisme er kvalmt????
Av: Jørgen

"Velkommen til Amerika -- Frihetens fyrtårn som sprer demokrati til alle de mørkeste krokene i verden..." Flaff, flaff, flaff.. Et helikopter kommer mot deg. Og så knaller en mitraliøse rett til venstre for deg. "Amerika, verdens sterkeste og mest avanserte militære. Ingen land kan tukte oss. På grunn av vår enorme militære styrke, har vi aldri tapt en eneste krig. Det kan ingen andre land påberope seg....".. Bla, bla, bla.. Sånn høres LYDEFFEKTENE ut som du kontinuerlig pepres med mens du beundrer disse fire fantastiske verdenskjente ansiktene som Borglund arkitekterte og ledet arbeidet på på slutten av 30-tallet. Det som er litt artig, er at Borglund måtte finne på mange nye teknikker for å få gjennomført utskjæringene. Aldri hadde et så stort prosjekt av denne typen blitt startet, og han eksperimenterte mye med projektorer og skalamodeller på kveldstid for å få de riktige linjene på fjellet.

En av de direkte nyinningene man kan se med det blotte øyet i dag, er øynene på de store personlighetene. Planen var å skjære ut et "vanlig" øyeeple, men Borglund bestemte seg istedenfor å lage øynene hule, med en tapp som stikker ut foran. Slik skygge og lys legger spiller seg imellom, får man nå nesten en Mona Lisa effekt (øynene ser ihvertfall mye mer ekte ut enn halv-sfæriske øyeepler i sandstein).


Mount Rushmore er absolutt verdt et besøk hvis du er i fjellene i Sør Dakota. For mange amerikanere, står dette from som det aller flotteste monumentet de har. Ikke minst fordi de er så forferdelig glad i sine Founding Fathers (grunnleggere.. Vi bør nok vurdere å få Falsen og Wergeland skåret ut på Kolsåstoppen.. Så kan du hedre dem fra t-banen når du kjører forbi).

Les flere anmeldelser av Mount Rushmore Memorial her!

Ingen kommentarer: