tirsdag 9. oktober 2007

Palazzo Grassi (Kunstmuseum): Francois Pinaults enorme samling av moderne kunst fremme i lyset



Bra: En utrolig samling i et flott, gammelt bygg. Alle de store er representert
Dårlig: Nada
Av: Jørgen

Francois Pinault er en eldre Fransk herremann som har samlet moderne kunst i en lengre periode. Takket være gode businessteft, har han tjent så mye penger at pris aldri har vært noen begrensning i hans kunstkjøp. I en årrekke forsøkte han å få åpnet et musum i Seinen hvor hans kunst kunne vises frem. Et prosjekt han brukte 25 millioner dollar på, men som fransk byråkrati kontinuerlig motarbeidet. Tilslutt tok han kontakt med Venezia, og fikk tilslag på Palazzo Grassi. Og det bør turistene være glade for!


Sammen med noen av verdens beste kuratorer, setter Pinault stadig vekk sammen flotte og kontroversielle utstillinger i dette bygget. Mye kommer fra Pinaults egen samling, men ofte kommer suppleringer fra andre steder. Og det faktum at denne flotte kunsten vises frem i et bygg som er nesten 300 år gammelt, rett på Canale Grande, gjør bare opplevelsen enda mer spesiell.


Da jeg var i Venezia i februar, hadde de to utstillinger gående paralelt. Den øverste etasjen hadde en rik og flott Picasso utstilling fra Entebbe perioden hans (ca. 1946-1949), hovedsakelig bestående av malerier og noe keramikk. I flere av maleriene utforsker han kubismen med lys, skygger, og perspektiv, og det er spesielt et bilde av et stearinlys i er mørkt rom som sitter igjen på netthinnen. Hans arbeider innenfor keramikk var også spennende, og flere av objektene som var utstilt var fra hans første eksperimenter med dette materialet (hans fascinasjon av kvinnekroppen kommer tydelig frem i flere av krukkene han laget. Han gikk i skole hos sine venner ved Madoura keramikkskolen i Vallauris.) Veldig spennende saker!


Den andre delen av museet var enda mer spennende. Her var det nemlig en utstilling med tittelen Post Pop -- en periode fra etter Warhol og frem til ca. 1990. Alt fra Koons, Hirst, Cattelan, Wool, Gursky, Schutte til mange andre kjente og mindre kjente kunstnere. Her skulle alle følelsene i sving: avsky, latter, redsel, sinne, frustrasjon, glede, og kjærlighet. Og det fikk de fint til. Dette var en utrolig fin samling av kunst fra en artig 20-års periode, hvor kurator hadde vært utrolig flink til å sette sammen en helhetelig og oversiktelig utstilling, med alle de store verkene og kunstnerne representert.


Hvis du er glad i kunst, bør du absolutt få med deg dette museet. De har stadig vekk nye utstillinger, så hold deg orientert på nettsidene deres. Det kan nok være at alt ikke er like spennende. God tur!

les flere anmeldelser her!

Ingen kommentarer: