tirsdag 9. oktober 2007

Murano (Glassblåser Øyen): Rolig liten øy i den Venezianske lagunen



Bra: Masse glassblåsing overalt. Rolig og fredelig. Hyggelig bebyggelse. God mat.
Dårlig: Ganske lite å se her, så jeg ville unngått å bo her (heller bo på hovedøya)
Av: Jørgen

Murano ligger en kort båt-taxi (evt. båt-ferge) tur unna Venezia. Fra nord-øst siden av hovedøya tar overfarten kun 10 minutter, og koster €6 per person (voksen). På grunn av flere fatale branner i Venezia i løpet av middelalderen, ble det besluttet at glassblåsing skulle forbys på hovedøya, og all glassblåseraktivitet ble flyttet til Murano. Et resultat av denne sentraliseringen var at verdens aller beste glassblåsere ble samlet på en øy hvor de kunne lære av hverandre og utfolde seg fritt. En vanvittig fagkunnskap vokste frem, og den dag i dag fremstår Murano glass som noe av flotteste og mest teknisk avanserte glasset man får kjøpt.


Hvis man er i Venezia, vil jeg absolutt anbefale en halvdags utflukt til Murano. Flere av fergerutene går innom denne øya. Overfarten til Murano er knallfin. Du kjører forbi begravelsesøya (San Michele -- de fleste er begravet oppå jorden), og utover i lagunen. Murano er en ganske liten øy, så det spiller ikke noen rolle hvilken kai du går av på. Murano består av flere småøyer med broer og kanaler i mellom, og det er utrolig fint å bare vandre langs kanalene. Få ihvertfall med deg et par glassblåsere på veien. De henger opp store skilt utenfor butikkene sine som forteller at det er blåsing på gang. Det er lurt å ha et par euro mynter i lommen, for de setter alltid pris på litt tips.


Hvis du skal kjøpe glass på øya, er det lurt å se etter klistremerket "Autentisk glass, blåst på Murano". Det er faktisk et problem med masseproduserte glassdingser fra Kina som selges som Muransk.


Selv kjøpte jeg noen små gaver som var lette å ta med seg hjem i bagasjen. Det er mange hyggelige, små butikker å stikke hodet inn i. Når du er ferdig med innkjøpene og trett av å gå, anbefaler jeg lunsj må en av de hyggelige fortausrestaurantene langs hovedkanalen. Er du heldig, finner du et lunt bord midt i solen. Prisene er meget fornuftige.


Jeg vil ikke anbefale noen å bo på Murano, siden det kun tar en halv dag å utforske hele øya. Det må være slitsomt å ta ferge frem-og-tilbake til Murano hver gang man må innom hotellrommet for å hente noe.

les flere anmeldelser her!

Ingen kommentarer: