tirsdag 23. oktober 2007

Crazy Horse Memorial: Sånn omtrent verdens største fjellskjæring!



Bra: Mennesket går aldri lei av å hugge i stein
Dårlig: Litt dyrt. Man får ikke komme i nærheten av utskjæringen
Av: Jørgen

Crazy Horse er en ofte oversett skatt i Sør-Dakota fjellene, under 30 minutter kjøring fra Mount Rushmore. Alt man hører om Rushmore, skulle man tro at dette var den største uthuggingen i nabolaget -- men det er faktisk feil. Crazy Horse er sjefen over alle sjefer (når han en gang blir ferdig om noen titalls år). For dette monumentet går treigt. De har holdt på siden 1948, og er bare så vidt ferdige med ansiktet hans. Dette hører kanskje sammen med at prosjektet drives uten noen form for statlig støtte, og frem til for noen få tiår siden var det kun den halvgale skulptøren Korczak Ziolkowski og hans 13 barn som jobbet på prosjektet.


Historien er at Korczak Ziolkowski syntes indianerne fotjente et monument som æret deres forfedre -- lik som Mount Rushmore hedrer 4 store (hvite) amerikanere. Black Hills hvor monumentene ligger i South Dakota, var opprinnelig et av områdene med høyest indianer-tetthet (og -utvikling), intill de hvite kom. Derfor var området særskilt egnet for et monument. I samarbeid med noen indianere, laget han derfor en miniatyr-skulptur av den sagnomsuste indianerlederen Crazy Horse (hans død er veldig omdiskutert, og i enkelte sirkler blir han tillagt helgenaktige egenskaper). 

Korczak Ziolkowski er nå død, men hans 13 barn og kone driver prosjektet fremover. Billett- og salgsinntekter fra souvernirbutikken er nå primærinntektskildene som driver prosjektet fremover. Men, man må nok regne med 30 år til før ting begynner å komme på plass. 


Er man i området, bør man absolutt stikke innom. Og er man da like indianerinterssert som meg, kommer man definitivt til å kose seg i souvernirbutikken!

Les flere anmeldelser av Crazy Horse Memorial her!

Ingen kommentarer: