torsdag 4. oktober 2007

Death Proof: Vår kjære venn Stuntman Mike



Bra: Kurt Russel, bilscenene
Dårlig: Tarantino-dialogene lengre og med mindre mål og mening enn før
Av: Ølhunden

Death Proof er Quentin Tarantinos nye film og utgjør halvparten av Grindhouse prosjektet til Tarantino & Robert Rodriguez. Rodriguez halvpart heter Planet Terror. Konseptet er 70-talls splatter B-filmer, som ble vist på lugubre kinoer i luguber kvalitet, gjerne 2 og 2 filmer sammen som en laaang kveld fyllt av skrekk. Originalt ble Planet Terror og Deathproof sydd sammen, men dette appellerte ikke til dagens publikum, så de fleste steder har de to filmene blitt vist hver for seg.


I Death Proof møter vi Kurt Russel som Stuntman Mike (rollen var originalt tiltenkt Micky Rourke), en avdanket stuntman med en helvetes bil som er "death proof" så sant du sitter i riktig sete...Hans tå-fetish og trang til å plage jentene er rett og slett fantastisk for oss tilskuere, jeg vil ikke røpe mer. Death Proof omhandler to historier om stuntman Mike som forsåvidt ikke henger sammen. I den andre historien blir vi intridusert til stuntkvinnen Zoe Bell (hun var bl.a. Uma Thurmans stuntdame i Kill Bill) som viser seg å ha mer enn ett ben i nesa!


Filming, dialog og musikk er klassisk Tarantino, og er du Tarantino fan blir du garantert ikke skuffet. Likevel mangler dialogene kanskje noe av originaliteten fra tidligere, her blir den noe langdryg og meningsløs, og selv om det selvsagt er hensikten så blir det litt kjedelig. En annen vesentlig forskjell fra tidligere er at de lange dialogene her kun er mellom jenter, og kanskje mestrer ikke Tarantino det like bra?

Det desidert feteste med Death Proof er bilscenene og biljaktene. De er rett og slett av ypperste kvalitet, og jeg sier ikke annet enn følg med på Zoe Bell!


Som ekstra 70-talls lavbudsjett element er filmen tilsynelatende av dårlig kvalitet, lyset er ustabilt og rullen full av støv og skraper. Den gjør 2 sekunders hopp og i det hele tatt alt for at vi skal leve oss tilbake til en skitten kino i et skittent strøk i et skittent strøk. Som Tarantino har sagt: Når man gikk på Grindhouse visninger var man like redd for de andre i kinosalen som for filmen...

Dette er altså en filmopplevelse utenom det vanlige - se den!

les flere anmeldelser her!

Ingen kommentarer: