onsdag 24. oktober 2007

Grand Canyon National Park (North Rim): Enormt og flott... men so what?



Bra: Stirr ned i et dypt juv gravet ut av Coloradoelvens meandrerende erosjon over 1000-vis av år
Dårlig: Filmene lurer oss.. her er det ingen skurker. heller ikke veldig goldt
Av: UtelivsLøven

Jeg skal være helt ærlig med deg i dag: Grand Canyon stod ikke helt til forventningene. Med all hypen, alle filmene, og 300 millioner amerikanere som er helt gale etter denne sprekken i Coloradoplatået, trodde jeg dette skulle være noe enormt. Noe virkelig revulosjonerende og elementært på en gang. Litt sånn som der salt-vann møter fersk-vann. Men denne følelsen uteble totalt. Don't get me wrong, som man sier, dette er et flott skue. Og har du noen dager er det absolutt anbefalt å ta med gode gåsko, masse vann, et telt, og en solhatt, for å prøve en av de flotte stiene gjennom denne dype dalen. Er du i tillegg ekstremt eventyrlysten og har tid til å vente fem år, kan du melde deg på en rafting trip på Colorado River som tar deg gjennom omtrent hele Grand Canyon. Dette skal være veldig krevende, men utrolig moro (og dessverre er det en sjukt lang venteliste).


For den jevne turist, er det to utkikkspunkter over Grand Canyon -- North Rim og South Rim. North synes jeg er finest. Denne ligger litt høyere, så den kan være stengt noen uker om vinteren. Begge punktene tilbyr utsikt, souvernirer, spise, drikke, og overnatting (inkludert camping). Det koster noen kroner å komme inn, men ikke mer ca. 10$ per person. Begge punktene drives av National Park Service, og det er flust av hyggelige "skogvoktere" som passer på at alle har det fint, og får svar på spørsmålene sine.


For en litt annerledes opplevelse av Grand Canyon, kan jeg varmt anbefale en ESEL TUR! For ca. 650kr får man en hel dag på eselryggen. Selv tok jeg Inner-Canyon 1 Day Trip to Roaring Springs on the N. Kaibab Trail, og kom tilbake helt henrykt og litt mør! Et lite tips: ta med en hatt for beskyttelse mot solen, og ikke vær blyg med talkumet (ha med eget).


Hvis du bestemmer deg for å gå på tur nedover i dalen, finnes det flere hytter underveis hvor man kan bo og få vann og mat. En fin tur er fra North Rim til South Rim, så kan man ta bussen tilbake for å plukke opp bilen.


Nytt av året er en "gangbro" over deler av Grand Canyon (en stygg konstruksjon i glass og stål med gjennomsiktelig gulv hvor du kan bevege deg 50-60 meter ut fra kanten av fjellet.) Dette er et forsøk av en indianerstamme på å skape sin egen turistnæring.. Lykke til. Prosjektet har kostet vanvittige summer!


Tilslutt må der sies at det var dårlig med skurker i Grand Canyon, og den rød-oransje tørkete leiren vi ser på alle filmene fantes ingen av de stedene vi så. Istedenfor var det et tynt og sykelig lag med grønn vegetasjon over alt.


Grand Canyon er greit å få med seg hvis man er i området, men jeg ville heller dratt til Bryce Canyon (Utah), Zion National Park (Utah) eller Arches National Park (Utah), hvis jeg måtte velge. Alle 4 er selvfølgelig en ide! Pass på å kjøpe et nasjonalt National Park Pass hvis du skal i flere parker. Det lønner seg fort.

Les flere anmeldelser av Grand Canyon National Park (North Rim) her!

Ingen kommentarer: