fredag 25. januar 2008

To Kill a Mockingbird (1962): Børst støvet av denne gamle klassikeren!



Bra: Gregory Peck
Dårlig: Veldig gammeldags i dramaturgi
Av: DVD Kongen

To Kill a Mockingbird er filmen Gregory Peck vant Oscar for i 1962. En riktig klassiker og en av "gamledagers" mest berømte roller. Atticus Finch som forsvarsadvokten, gjort udødelig av Peck.

Filmen tar opp rasisme og rasehat i Amerika, lenge før bølgen av filmer som tok opp dette temaet. Langt før sin tid er altså denne filmen - modig gjort. 


Det er i høyeste grad rettsakscenene som er filmens høydepunkt. Pecks forsvarstale (til ingen nytte) er filmhistorie. Samtidig vever filmen inn forholdet mellom barna og den skumle naboen Boo på en flott måte. Fordommer og fremmedfiendtlighet også her. Moralpreken på høyt nivå.

Scenene med barna blir noe i lengste og drøyeste tiden etter min mening - det ødelegger noe av helhetsinntrykket. Jeg skulle gjerne byttet ut 20 minutter av det med neglebitende rettssakdiskusjon! Men alt i alt en klassiker som bør sees. Lærerik og engasjerende og et innblikk i hvordan filmskapingen var på tidlig 60-tall og hvordan Amerika var under depresjonen (tidlig på 1930-tallet).

Les flere anmeldelser av To Kill a Mockingbird (1962) her!

Ingen kommentarer: