torsdag 24. januar 2008

The Darjeeling Limited (2007): Skyhøye forventninger - noe skuffelse



Bra: Lun reiseskildring for menneskekjennere
Dårlig: Noe stillestående og noe sært fra regissør Wes Anderson
Av: Joachim

Regissør Wes Anderson har en spesiell uttrykssform og humor, mildt sagt. The Royal Tenenbaums, Rushmore og The Life Aquatic with Steve Zissou er alle eksempler på det. Enten så like man det eller så får man ikke helt taket på det. Det er ikke noe galt i det sistnevnte, Anderson er uten tvil sær. Samtidig er han en glimrende regissør, så filmene hans er alltid stilfulle og fulle av uttrykk - The Darjeeling Limited mer enn noen annen.


Før filmen vises kortfilmen Hotel Chevalier med Jason Schwartzman og Natalie Portman, en herlig liten 13 minutters kjærlighetshistorie som er en slags forhistorie til Darjeeling.


Darjeeling begynner med den fantastiske Bill Murrays hektiske taxitur for å rekke et tog i India, dessverre får vi ikke mer Murray i filmen. Vi skal heller følge brødrene Whitman; Jason Schwartzman, Owen Wilson og Adrien Brody på deres reise for å finne seg selv, finne tilbake til sitt vennskap etter over et år fra hverandre. The Darjeeling Limited er toget som tar dem på denne indiske reisen. Skildringen av India er praktfull, India er langt vakrere enn forholdet mellom brødrene, men dette handler først og fremst om mennesker, ikke India. Til tider hylende morsomt (pepperspray og sweet lime), men dessverre også til tider for komplisert til å kunne nytes (begravelses flashback og Anjelica Huston).


Litt vanskelig er det å sette fingeren på hva jeg synes mangler eller hvor jeg mener Wes Anderson trår feil, men noe skuffet ble jeg altså. Kanskje tenkte jeg for mye på hans tidligere filmer og forventet for mye av det samme, jeg vet ikke, men jeg gikk ut av kinoen med en noe nedbrutt holdning og en slags tomhet.

Konklusjonen må være noe sånt som: se filmen hvis du er fan av Wes Andersons filmer, hvis ikke blir du både noe forvirret og likgyldig. Men bare kanskje, for her er det en lun humor du kan komme til å elske. Smaken er jo som kjent som baken...

Les flere anmeldelser av The Darjeeling Limited (2007) her!

Ingen kommentarer: