torsdag 10. januar 2008

Lord of War (2005): Nicolas Cage selger sjela si for død og ødeleggelse



Bra: Innblikk i en forretningsverden få visste eksisterte. Bra fortelling, bra spilt... Bra alt
Av: Bjørn

Oii... Dette var en morsom opplevelse. Nicolas Cage spiller glimrende som Yuri Orlov, en amerikaner av jødisk avstamming som er en stor mann i det internasjonale markedet for ulovlige våpen. Det som er det sykeste med denne filmen, er at det meste av den er basert på faktiske hendelser og personer. For å gjøre Yuri Orlov mer interessant, har de nemlig tatt noen av de største personlighetene innenfor denne lysskye sfæren og kombinert dem i en rollefigur. Og restulatet blir noe som ligner satan selv.


For å drive krig, så trenger man våpen. Men er man karakterisert som en terroristorganisasjon eller et udemokratisk regime blant de store våpeneksporterende landene, kan tilgangen på våpen være veldig begrenset ved for eksempel eksportforbud. Da må man ty til bakveiene, og mellommenn som Yuri Orlov er bra å ha i kontaktnettverket. Det er han som fikser det man trenger -- enten det er AK47, Uzier, Apache helikoptre, uran, eller hva man måtte ha behov for. I denne bransjen handler det ikke om mulig eller umulig -- pris er det eneste spørsmålet. Og som man leser om i nyhetene hver dag: denne ulovlige våpeneksporten fører til enorme nedslaktinger og menneskelige lidelser. Lord of War gir deg et lite gløtt innenfor, og viser deg hva som er mulig, hva som fraktes i anonyme containere til korrupte regimer, og også hvor mye av dette verdens stormakter vet om. For her er det penger å hente for alle -- inludert våpenindustri lobbyen, som pøser penger inn i valgkampene rundt omkring i verden. Selvfølgelig har man jo også situasjoner hvor nasjoner foretrekker å se den andre veien mens ulovlige våpen eksporteres gjennom blokader til land hvor alternativet kanskje hadde vært å sende ens eget militære. 


Dette er gjennomgående råttent. Og det viser Nicolas Cage oss på en brilliant måte i filmen.


Jeg anbefaler denne filmen på det varmeste (derfor fem stjerner). Nicolas Cage og resten av banden hans spiller fantastisk. Filmingen er utrolig bra gjennomført, og historien er solid. Med et så interessant tema er det ingen grunn til at ikke du kommer til å nyte denne filmen like godt som det jeg gjorde.


Det er en hard, jævlig, kynisk og kald verden vi lever i, og denne filmen utleverer den på et fat. Helt usminket.

Les flere anmeldelser av Lord of War (2005) her!

Ingen kommentarer: