lørdag 26. januar 2008

Kautokeino-opprøret (2007): Storslagent av Gaup



Bra: Fremstillingen, tempoet, musikken til Mari Boine
Dårlig: Faktisk vanskelig å si...
Av: GourmetGuruen

Nils Gaup er en stor regissør. Nå er det vel nesten 20 år siden Veiviseren, og han har levert nok et mestermerk. Synd ikke denne mannen har laget enda flere filmer!


Kautokeino-opprøret er på alle måter like stor som Veiviseren, men ganske så forskjellig selv om vi tross alt snakker om samer og gamledager (så hvor forskjellig kan de bli?). Dette er en historisk beretning om kirken og dens fæle menn, om norske embedsmenn og lovgivere som ikke behandlet samene som seg hør og bør. Slik blir det oppstannelse av - med god grunn. Basert på sanne hendelser gjør dette sterkt inntrykk. Det er en klar bad guys vs. good guys beretning. Kirken og kremmerne som de slemme og samene som de snille, dog ikke uten sine svakheter (spritkonsumering på høyt nivå). Det hele bygger seg opp mot et klimaks der drap var uungåelig. Det elegante med Gaups fremstilling er at ikke dette ender i et 30 minutter langt blodbad, her er veien frem mot opprøret som er den viktige delen av fortellingen. Spennende og intenst hele veien, og meget intelligent fremstilt.


Mikael Persbrant som kremmeren og Bjørn Sundquist som presten er begge ondskapsfulle og herlige rollefigurer, men alle Gauper og andre samer gjør aldeles glimrende roller. Profft gjort!

Det hele er tonsatt av Mari Boines fantastisk vakre musikk og en fotograf som har klart å fange Finnmarksvidda skjønnhet.

Bravo!

Les flere anmeldelser av Kautokeino-opprøret (2007) her!

Ingen kommentarer: