fredag 28. september 2007

Apocalypto (2006): Kjempebra indianer-action!



Bra: Vakre bilder, bra historie, neglebitende action, bra spilt, pent presentert
Dårlig: En så flott film kunne ha spart seg for en så fjollete sluttscene
Av: UtelivsLøven

Her kommer endelig en action-educational film om Maya indianerne (dem har det vært få av i det siste). I motsetning til den tradisjonelle indianerfilmen, er det ikke Cowboy'sene som er kjipe denne gangen, men derimot indianere... Og de er atpåtil kjipe mot indianere fra sin egen stamme. Jaguarpote, sønn av høvdingen, bor med sin stamme på vel 100 indianere midt i tjukkeste regnskogen i Amazonas. Han er Maya, som alle de andre indianerne i området. Livet er godt -- stammen hans respekterer naturen, og naturen gir av sine rikdommer. En slik harmoni har Jaguarpotes forfedre alltid levet, og slik vil hans barn også leve. Det er ihvertfall hans intensjon. Men, så kommer Stein Flis og de andre kjipe indianerne fra nabostammen (disse er også Mayaer), og idyllen får en brå slutt.


I tillegg til en rå og intens action, serverer denne filmen også flere moralske dilemmaer. Den kan for eksempel få en til å tenke litt over hvordan man bør leve i ett med naturen (ikke alle gjør dette i filmen), og også om hvordan frotselse og utvikling faktisk kan være noe negativt. I tillegg er det flere hendelser i filmen som får en til å tenke over skjebne vs. total tilfeldighet (på coveret står det til og med, "No one can outrun their destiny"). Denne siste setningen er nok en direkte referanse til Jaguarpote.


Bortsett fra en helt dust siste-scene, anbefales denne på det varmeste. Ja, den er blodig, og det er scener hvor hjerter skjeres ut av kroppen på levende stakkarer, men klarer du å komme forbi disse sperrene, så har du en kjempeflott filmopplevelse i vente! Bra action, bra dialog (på Maya språk, så jeg måtte ha på tekster), flotte scener, høy spenningskurve hele veien, og en interessant introduksjon til Maya kulturen, og deres ritualer.

les flere anmeldelser her!

Ingen kommentarer: