torsdag 27. mars 2008

No End in Sight (2007): Innsiktsfull og engasjerende Irak dokumentar



Bra: Belyser krigen bra, intervjuene elegant vevd inn
Dårlig: Liberalt standpunkt, med et standpunkt må jo en dokumentar ta for å engasjere mener jeg
Av: Joachim

No end in sight er en dokumentar laget av Charles Ferguson som handler om USAs deltagelse i Irak krigen. Den kommbinerer intervjuer med en rekke viktige aktører samt bilder fra slagmarken. 

Filmens hensikt er definitivt å belyse USAs inkompetanse i planlegging og gjennomføring av krigen i Irak. Så det er definitivt en liberal vinkling, der Bush, Rumsfeld, Wolfowitz, Bremer & co. kritiseres fra alle bauger og kanter. Dessverre har ikke filmskaper Ferguson klart å få disse viktigste aktørene til å la seg intervjue (slettes ikke overraskende), og det står gang på gang "...refused to be interview for this film" hvorpå publikum kan humre litt hver gang og tenke "her har gutta jommen mange svin på skogen".


Uansett, en dokumentar som dette må nesten ta en side eller et standpunkt for virkelig å engasjere, ikke bare gjengi et hendelsesforløp. Sånn synes jeg en god dokumentar skal være, og som publikum må man alltid ta innhold med en klype salg og tenke at filmen er sterkt farget av regissørens synspunkter. En god dokumentar, som denne, skal likevel la publikum selv tenke og ta et standpunkt, filmen må ikke bli for bastant. Denne balansen klarer Ferguson ypperlig.


Det er en fin blanding av intervjuer og arkivbilder fra krigen. Det hopper fort frem og tilbake mellom intervjuobjektene. Det kan bli noe forvirrende å huske på hvem alle er til enhver tid, men det ungås iallefall at det blir langdryge og kjedelige intervjusnutter.


Se denne om du vil ha underholdende og engasjerende innsikt i Irak-krigen!

Les flere anmeldelser av No End in Sight (2007) her!

Ingen kommentarer: