onsdag 26. mars 2008

In the Valley of Elah (2007): En velfungerende kritikk av de psykologiske skadene Irak krigen medfører (basert på faktiske hendelser)



Bra: Gode skuespillere, veldig interessant og relevant historie, deprimerende konkulsjon
Dårlig: Noen av etterforskningsscenene mangler troverdighet. Regisseringen skranter til tider
Av: Jørgen

En gripende, deprimerende og velspilt historie om den eks-militære Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) som fortviler når sønnen forsvinner fra militærbasen rett etter hjemkomst fra Irak. Han tar på seg oppgaven å finne sønnen, og i prosessen opplever han endel ting som for alltid endrer hans holdning til krig og det militære. Uten å røpe for mye, er det ingen underdrivelse å si at In the Valley of Elah er en kjempekritikk av Amerikas måte å føre krig på, og de mentale skadene dette påfører velfungerende menn og kvinner som fortsatt har livet foran seg. I motsetning til vanlige "anti" krigsfilmer, hvor budskapet ropes ut, er det her mye av det som IKKE blir sagt som trenger igjennom til publikum. Det gjør om mulig budskapet enda kraftigere.


Tommy Lee Jones, Charlize Theron, og Susan Sarandon spiller alle mesterlig (selv om vi ser lite av sistnevnte). Regisseringen til Haggis er litt skrantende til tider, spesielt noen av etterforskningsscenene, som minner mest om noe som var spilt inn på CSI (og ikke en blockbuster film). Men, på tross av dette holder filmen på publikums oppmerksomhet hele veien, og du får en film de aller fleste vil kunne ta med seg noe hjem fra -- enten man er interessert i konflikten i Irak eller den menneskelige psyken.

Absolutt anbefalt!

Les flere anmeldelser av In the Valley of Elah (2007) her!

Ingen kommentarer: