torsdag 10. april 2008

Zodiac: Nesten på grensen til dokumentar



Bra: Gjenskapt så likt virkeligheten som mulig...
Dårlig: ...dette gjør også at det til tider blir litt for tørt og kjedelig
Av: Joachim

Historier om massemordere er alltid spennende, især når de er sanne. The Zodiac herjet San Francisco Bay Area på 60- og 70-tallet og dette er den første skikkelige storsatsingen på en film om ham. Vel, egentlig er det en film om de som prøvde løse saken, og Zodiac forblir en gåte skkurat som i virkeligheten. Vi følger en tegneserietegner i San Franciscos største avis, krimreporteren der, samt noen av politimennene som jobbet hardt med dette i over et ti-år. 


Regissøren har gjort alt i sin makt for å gjøre dette så nær virkeligheten som mulig, både når det gjelder å gjenskape mordstedene og San Francisco anno 1970. Meget imponerende og tidkrevende prosjekt! Denne nøyaktigheten går dessverre litt ut over filmens severdighet. Det minner på mange måter om en 2 og en halv times lang dokumentar. Alt er kronologisk gjenfortalt. De største delene av filmen er ikke akkurat actionpreget, mordene og the Zodiac kommer i bakgrunnen. Bevisst, men ikke helt severdig.


Jake Gyllenhaal som ung avismedarbeider er ikke noen spesielt godt tolket rolle spør du meg. Han er altfor rastløs og vimsete og overbeviser ikke, og man blir sliten av ham. Robert Downey jr. er langt bedre som etterhvert alkoholisert krimjournalist.


Alt i alt et meget godt håndverk dette, men rent underholdningsmessig kommer den altså litt til kort.

Les flere anmeldelser av Zodiac her!

Ingen kommentarer: